Gå till huvudinnehåll

Se över o-ringarna i motorn och kopplingen

Har ni läckage i borrbryggan eller bakom instrument?

Läckage kan bero på att o-ringarna på koppling eller motor är slitna, eller att hylsan för ljuskällan inte är åtskruvad. O-ringarna bör bytas minst en gång per år.

3sto-ringar-800x400px.jpg

Det ska alltid vara tre stycken o-ringar på motorn. Om det läcker mellan motorn och vinkelstycket, eller om ni inte får en torr luft vid endast användande av sprayluft ska ni byta dessa tre o-ringar. Byt alltid alla tre samtidigt.

5sto-ringar-800x400px.jpg

Multiflex-koppling (se bild) – Det ska alltid vara tre större och två mindre o-ringar.
RotoQuick-koppling (ej på bild) - Det ska alltid vara två större och en mindre o-ring.
Byt alla fem eller tre samtidigt.

Om det inte kommer spray, vatten och luft kan det bero på att ventilen inte står i rätt läge. Se till att prickarna står mot varandra.

borr-glipa-800x400ps.jpg

Hoppar turbinvinkelstycket av? Läcker det mellan koppling och turbin? Det kan bero på hylsan för ljuskällan inte är ordentlig åtskruvad (gäller Multiflex-koppling). Se till att skruva fast den så att det inte blir någon glipa.

Ta hand om klinikens utrustning

Om kliniken stängs eller att utrustningen inte används under en längre tid, finns det några enkla steg som bör vidtas innan. Genom att följa dessa tips och råd säkerställer du att utrustningen kommer fungera som det ska vid uppstarten igen.

Läs alla tips

Tips för att minska rostangrepp på instrument

Hygiensjuksköterska Gunnar Hagström ger sina bästa tips för att hålla hygienrutinerna i sterilen och hur du kan minska risken att dina instrument börjar rosta.

Tips för att minska rostangrepp på instrument