Gå till huvudinnehåll

Vi är stolta sponsorer till Tandläkare utan gränser!

Plandent har sponsrat Tandläkare Utan Gränser (TLUG) sedan de grundades 2009. TLUG är en ideell organisation som arbetar för att främja oral hälsa i länder där tandvården är eftersatt. Genom såväl direkta som långsiktiga insatser jobbar de efter mottot att alla har rätt till en frisk mun.

Logga tandläkare utan gränser

10-årsjubileum för Tandläkare utan gränser

2019 firade Tandläkare Utan Gränser (TLUG) 10-årsjubileum i samband med sitt årsmöte. I januari nästa år skickar organisationen sin 40:e volontärgrupp utomlands. Det som en gång var en dröm har nu utvecklats till en stor och framstående organisation. Tack vare sina medlemmar, volontärer och sponsorer har de kunnat underhålla nuvarande, samt starta upp nya, volontärprojekt i olika länder.

Fortsatt satsning på det preventiva arbetet

Under 2019 skickade TLUG en volontärgrupp till Zimbabwe bestående av tio volontärer som tillsammans med lokal personal arbetade med förebyggande och akut tandvård av barn. Gruppen följde upp befintliga projekt samt startade upp ett nytt övervakat tandborstprojekt i byn Mutambara. Det blev TLUG:s tredje övervakade tandborstprojekt i landet, och projekten följs regelbundet upp av lokal personal under året. Vid utvärderingar ses förbättring i både plack- och gingivalindex vilket medför en förbättrad oral hälsa.

En volontärresa med Tandläkare utan gränserDet har också varit stor aktivitet i deras projektland Tanzania. TLUG har under året skickat två volontärgrupper till området Mufindi. De har bland annat genomfört en ettårsuppföljning av ett tidigare startat övervakat tandborsprojekt där resultatet visar på stor förbättring av den orala hälsan. Dessutom har ett nytt projekt i Bukoba, norra Tanzania, startat efter två år av förberedelser.

Landsansvarig Bodil Sandin hade tidigare besökt platsen för utvärdering. Denna gång åkte ordförande Nikoo Bazsefidpay tillsammans med två volontärer och under en tvåveckorsperiod besökte de åtta skolor och startade övervakade tandborsprojekt på två av dem.

Utveckling av projektländer

Två volontärgrupper har under året rest till Filippinerna. Projektet fortsätter att växa och uppföljning av tidigare uppstartat övervakat tandborstsprojekt har utförts. Ett flertal skolor, samt ett hem för barn med funktionsnedsättningar ingår nu i projektet.

I det nya projektlandet Burkina Faso startade TLUG sin verksamhet under 2019. I februari reste landsansvarig Alexandra Rogushina och styrelsemedlem Veronica Aragon till byn Nakamtenga för utvärdering av situationen, och i november kom första volontärgruppen dit. Projektet i Burkina Faso bedrivs i samarbete med organisationen Yennenga Progress och ämnar till preventivt arbete med hjälp och engagemang från lokal personal.

Arbetet i Nepal har under många år bedrivits av personalen på plats som i år besöktes av styrelsemedlem Rute Rosendo tillsammans med en volontär för uppföljning av projektet. En utvärdering av detta kommer att ske under 2020.

Under 2020 ser TLUG även över att eventuellt starta upp ytterligare ett projekt i ett nytt land, vilket de kommer att informera mer om framöver. De kommer även att fortsätta sitt arbete med att driva organisationen och samtliga sina projekt framåt med hjälp av alla medlemmar och sponsorer.