Gå till huvudinnehåll

Vår historia

Plandent i Sverige grundades 1989. Förbrukningsavdelningen har rötter som sträcker sig ända till 1897 då AB S.A. Forssbergs Dentaldepot grundades. Plandent och Forssbergs slogs ihop till ett och samma bolag 2011.

En fantastisk historia

Plandent AB grundades 1989 av Göran Nilsson, Claes Holmgren och Heikki Kyöstilä (Planmecas grundare).

Förbruknings­avdelningen har dock rötter som sträcker sig till 1897 då Sofie Anna Forssberg grundade AB S.A. Forssbergs Dentaldepot tillsammans med sin bror, tandläkare Rudolf Skogsborg. Hon var då 40 år gammal, nybliven änka och ensamstående mor. Till en början var det en centralt belägen butik på Regeringsgatan 25 i Stockholm som sålde laboratorie­produkter, tandvårds­material och operations­utrustning. Idén var att importera, lagerhålla och distribuera dentalartiklar från ledande tillverkare i hela världen till svenska tandläkare. Den affärsidén arbetar vi med än idag.

Forssbergs dentaldepots första lokaler

Sofie Anna Forssberg var en driftig kvinna som snart utvecklade affärerna med de allra senaste dentalprodukterna från fabrikanterna i utlandet. Kunder och leverantörer behövde snart en leverantör med rikstäckning och Forssbergs fortsatte att växa.

AB Forssbergs Dental köptes av Plandent AB och blev en del av Plandent Division år 2002. Dotterbolaget Dental IT startades tillsammans med Opus Systemer, Peter Oscarsson och Mike Chapman 2008.

Forssbergs Dental har varit specialist på förbruknings­varor i generationer. Plandent har sedan slutet av 80-talet varit specialist på utrustning, inredning av tandläkarpraktiker samt moderna mjukvaru­plattformar. 2011 blev Forssbergs Dental helägt av Plandent-divisionen och det gemensamma bolagsnamnet fram till 2015 var Plandent Forssbergs Dental AB. Idag heter vi återigen Plandent AB.

Tillsammans kan vi erbjuda moderna helhetslösningar till tandläkarpraktiker.

  • 1897 - AB S.A. Forssbergs Dentaldepot grundas.
  • 1971 - Planmeca Oy grundas av Heikki Kyöstilä och tillverkar stolar och skåp för tandläkare.
  • 1979 - Den första egenutvecklade Planmeca-uniten klar för försäljning.
  • 1989 - Plandent AB grundas.
  • 2002 - AB Forssbergs Dental blir en del av Plandent-divisionen och Planmeca-gruppen.
  • 2008 - Dotterbolaget Dental IT startas.
  • 2011 - Plandent AB och AB Forssbergs Dental blir ett gemensamt bolag under namnet Plandent Forssbergs Dental AB och blir samtidigt helägda av Planmeca-gruppen.
  • 2015 - Plandent Forssbergs Dental AB byter namn till Plandent AB. Johan Ericsson blir ny vd för Plandent AB och Göran Nilsson övergår till styrelsearbete i bolaget.

Allt började med fru Forssberg

Vill du veta mer om kvinnan som startade Sveriges första dentaldepå? Det Sofie Anna Forssberg påbörjade lever kvar än idag, som förbrukningsavdelningen i Plandent AB.
Historien om när S.A. Forssbergs Dentaldepot grundades