Gå till huvudinnehåll

Vad säger färgerna om din klinik?

Har du tänkt på hur färgerna inverkar på patientens upplevelse? Färger påverkar oss oftast mer än vad vi faktiskt inser och därför är de värda att ge en extra tanke.

Färg har betydelse

Vissa tycker nog att det är en trivialitet, men färger spelar roll. När en ny patient kommer till din praktik eller klinik bildar de snabbt en uppfattning av den. Detta första intryck påverkas självklart av dig och din personal, men också av inredningen och miljön. Det finns många studier om färger och deras effekt på människor, men det är inte alltid så enkelt att välja rätt färger för din klinik. Det finns faktiskt flera saker att ta hänsyn till.

Byggstenar för ditt varumärke

Din praktiks varumärke består till stor del av dig själv. Varumärket beskriver dig och din personal som tandvårdspersonal och din praktik som behandlingsmiljö. Därför bör ditt varumärke spegla både din personlighet och den vård du erbjuder.

När du har definierat ditt varumärke bör du hålla det konsekvent genom all kommunikation med dina patienter. Det innefattar skyltar utanför och inne på din klinik, din webbsida, marknadsföringsmaterial och inredningen på kliniken – och användningen av färg på alla dessa platser. De är alla olika element som förmedlar känslan på din klinik till både nuvarande och potentiella kunder.

Färger spelar en viktig roll för att bygga ett varumärke som människor litar på och vill vara lojala mot. Att upprätthålla ett konsekvent utseende och känsla i hela kliniken – från visitkort till klädsel på din unit – ger en känsla av stabilitet och trygghet för dina patienter, något som är svårt att utrycka med ord.

Planmeca unitar med olika färgteman

Intryck av färger

Färg väcker känslor. På en tandvårdsklinik kan de till exempel förstärka en patients positiva upplevelse och minska ångesten inför en behandling. Färger bestämmer också atmosfären på kliniken och påverkar inte bara patienterna, utan även personalen.

Om ditt varumärke är varmt och inbjudande kan soliga nyanser och jordiga toner genast förmedla detta till dina patienter. Om det är lugnt och kliniskt kan ljusa grå och djupa blå toner reflektera detta genom hela din klinik. Barnvänliga kliniker kan i sin tur gärna använda starka färger som kan kopplas till tecknat, leksaker och naturen.

Att göra lite forskning om färger och deras historia kan hjälpa dig att förstå deras betydelse bättre. Olika färger påverkar människor olika, och färgpsykologi kan hjälpa dig att hitta rätt färger för just din klinik.

Välj vad som passar för dig

När du väljer färger till din klinik är patientens synpunkter naturligtvis ett viktigt övervägande. Men förutom patienten finns det också någon annan som spenderar mycket tid på din arbetsplats – du.

Som tandläkare kommer du sannolikt att spendera lika mycket tid på din klinik som du gör hemma. Därför är det viktigt att estetiken i din arbetsmiljö också är rätt för dig. När du väljer ett färgschema för din arbetsplats, tänk på vilka färger som har en positiv inverkan på dig – och vilka som inte har det. Trivsamma kombinationer som gläder och lugnar dina patienter kan också göra underverk för din egen dag.

Att dekorera en tandvårdsklinik kan vara svårt, och du kanske vill ta hjälp av en professionell inredare. Men tveka inte på din egen färgkunskap. Vi vet alla vad vi gillar och ogillar, och du ska vara trogen dina färgpreferenser. En professionell dekoratör kan däremot hjälpa dig att hitta rätt nyanser av dina favoritfärger, som gör att du känner dig bekväm och trivs. Och när du trivs på din arbetsplats så kommer även dina patienter att göra det.

Planmeca_colours 600x391.jpg

Se helheten

En färg är sällan ensam. Den arbetar i kombination med andra inredningselement som tyg, väggar och möbler för att skapa en atmosfär, som exempelvis kan vara fräscht, välkomnande, upplyftande eller lyxigt. Tänk på vilka färger som passar bäst till befintliga delar och den önskade atmosfären i din klinik, och undvik kombinationer som kan skära sig eller inte passar ihop.

Ett annat viktigt övervägande vid val av färger är belysningen. Ljus kan väsentligt påverka hur färgerna ser ut och avslöja skillnader i nyanser som du inte förväntade dig. Därför kan det vara värt att ta sig tiden att prova olika färgalternativ i belysningen på din klinik, och under olika tider på dagen, för att se hur de ser ut i en riktig miljö.

Inredningsbeslut har en tendens att vara permanenta. När du väljer färger för din klinik är det därför värt att placera dem i sin helhet innan du gör det slutliga valet. En miljö som är komplett och harmonisk kan sprida en positiv känsla över hela din klinik på ett sätt som både kan locka nya patienter – och övertyga dem om att stanna.


Artikeln publicerades första gången i Journalen nr 2 2018.

Text: Aleksandra Nyholm & Sanna Tolmunen. Svensk översättning: Pernilla Jansdotter

Färgpaletten hos Planmecas unitar

Planmeca designar och tillverkar alla sina behandlingsenheter i Helsingfors, Finland. Med hjälp av den senaste tekniken och bästa materialet är produkterna gjorda med hög kvalitet och skräddarsydda utifrån varje kunds individuella specifikationer, inklusive färgen på stolen.

Planmeca vill skapa funktionella, hållbara och vackert utformade produkter som håller genom tiden. Detta uppnås genom att alltid ha fyra nyckelprinciper i åtanke i sin design: ergonomi i arbetsflödet, användarsäkerhet, patientkomfort och varaktig estetik.

Förutom deras mångsidiga egenskaper och användarsäkerhet kan Planmecas unitar anpassas för att matcha inredningen och färgerna i din klinik genom rätt klädsel. När du väljer klädsel för din unit, erbjuder Planmeca två klädselalternativ – Ultra Relax™ och Comfy™.

Ultra Relax™ är tillverkat av viskoelastiskt minneskum som anpassar sig perfekt till patientens kroppsform. Det mjuka och smidiga materialet gör det möjligt för patienterna att förbli avslappnad under även de längsta behandlingssessionerna. Comfy™ har emellertid en tunnare, strömlinjeformad form som garanterar utmärkt räckvidd till behandlingsområdet och gör hygienkontroll och rengöring enkelt.

Båda klädslarna är gjorda av extremt hållbart konstläder och finns i ett brett utbud av färger – från lugnande pasteller till livfulla primärfärger och djupa jordtoner. Samtliga Planmeca behandlingsenheter kan också byta klädsel vid behov, vilket gör att din unit alltid behåller sin patientkomfort och matchar klinikens utseende och känsla.

Den högkvalitativa och kompromisslösa användarvänligheten hos Planmecas dentala utrustning gör dem redan till en utmärkt partner för ditt arbete. Med rätt färg blir de det perfekta komplementet till hela din praktik.

Mer om klädsel till din unit

Kontakta oss

Vill du veta mer om Planmecas utrustning och hur vi kan hjälpa dig få en bättre vardag på kliniken? Hör av dig till våra specialister på utrustning så berättar vi om vilka produkter och lösningar som passar just dig!

Hitta din kontaktperson

Färgmatcha förbrukningsartiklar

Orbis, Plandents egna varumärke, är ett mycket prisvärt förbrukningssortiment med bra kvalitet som har både miljöprodukter och färggranna artiklar till uniten, exempelvis Orbis bägare, Orbis nackstöddskydd, Orbis servett och Orbis aspiratorrör.