Gå till huvudinnehåll

PlanOrder på Inlandets Tandklinik

Enkelhet och effektivitet i vardagen på Inlandets Tandklinik

Gör det du är bäst på och lej bort allt annat. Det rådet fick tandläkare Jane Viklund när hon skulle starta egen klinik. Med andra ord, borra mer och administrera mindre. Och det var så det kom sig att hon valde att installera PlanOrder, Plandents lager- och beställningssystem, för att slippa en stor och tidskrävande administrationsdel.

Jane Viklund, grundare av Inlandets Tandklinik, har varit tandläkare i tolv år. Hon inledde sin bana inom Folktandvården i Region Norrbotten där hon tjänstgjorde på olika kliniker där det fattades tandläkare. En erfarenhet som hon tackar för idag, då det har varit berikande att prova att både byta miljö, men även att pushas till att använda det som finns på kliniken och inte bara de egna favoritverktygen. 2021 slog hon upp dörrarna till sin egen klinik i hemorten Arvidsjaur.

Jane berättar att tandläkarbristen är stor i norra Sverige och därför täcker Inlandets Tandklinik ett omfattande geografiskt område i Norrbotten, med patienter tillresande hela vägen från Kiruna i norr, från gränsen mot Finland i östra Norrbotten, till inlandet i Västerbotten.

För att hålla ordning på lagret använder Jane alltså Plandents lager- och inventeringstjänst PlanOrder. Hon startade med en tandhygienist som anställd och behövde vara effektiv med den lilla personalstyrkan. En timme för att leta efter och lägga beställningar på förbrukningsmaterial är en timme förlorad patientintäkt. Förbrukningsvarorna blir alltså snabbt ganska dyra även om de kunde hitta billigare pris på enstaka varor.

– Jag besökte andra kliniker under sonderingsfasen av klinikbyggnationen och pratade med olika kollegor. Det var på en klinik i Umeå som jag såg systemet och insåg direkt tidsbesparingen. Det är dessutom smidigt, strukturerat och tydligt när man beställt en vara.

Vad tycker du har varit de största fördelarna sedan ni började med PlanOrder?

– Tidsbesparingen, strukturen och ordningen. Jag uppskattar alla lådor och borrlådor som följer med väldigt mycket. Dessutom var det skönt att få hjälp och stöd av att Lotta (förbrukningsexpert på Plandent, reds. anm.) satte sig med mig och hjälpte mig att både gå igenom hela första beställningen och packa upp och strukturera hela systemet när varorna kom.

Jane berättar att de inte lägger mycket tid på beställningar idag, utan det sker fortlöpande.

– Jämfört med alla kliniker jag hittills sett är detta det smidigaste systemet.

Hur ofta lägger ni beställningar?

– Vi brukar gå igenom lådor och skåp för att se om vi ska lägga in något mer innan vi skickar beställningen, som vi gör ungefär var tredje till var femte vecka. Ett tag hade vi automatisk inställning att beställningen skulle gå i väg vid månadsavslut, men det passar oss bättre att ha det manuellt just nu.

Jane tycker att PlanOrder är väldigt enkelt att använda och hon uppskattar den nivå av support hon fått under resans gång.

– Den har varit toppen! Ett riktigt stort plus, som också är värt att nämna, är PlanInvento. Där finns redan alla produkter med som är inköpta via systemet under året. Det är bara att fylla i antal produkter och lägga till rader för de produkter som är inköpta utanför systemet, så är inventeringen klar.

Hur skulle du beskriva PlanOrder med ett ord?

– Enkelhet!