Gå till huvudinnehåll

Bättre tandvård i Kenya

Plandents servicetekniker har nyligen åkt till Kenya. Där jobbade han en vanlig arbetsdag på tandläkarkliniken, vid Gundua Health Center, som drivs av volontärerna tandläkaren Lars och läkaren Helena Salonen. Här läggs ett stort fokus på barnens munhälsa för att skapa bättre förutsättningar i framtiden.

Plandent-Banner-Servicetekniker-i-Kenya-Planmeca-Unit.jpg

Bättre tandvård i Kenya

Servicetekniker hjälper volontärer

Plandents servicetekniker Daniel Larsson har nyligen åkt på en minnesvärd resa till Kenya. Där jobbade han en vanlig arbetsdag på tandläkarkliniken, vid Gundua Health Center, som drivs av volontärerna tandläkaren Lars och Helena Salonen. Här behandlas både vuxna och barn, ett stort fokus läggs på barnens munhälsa för att de ska få bättre förutsättningar i framtiden.

Plandent-i-Kenya-Liggande-001.jpg
Lars Salonen och Plandents servicetekniker Daniel Larsson i tandläkarkliniken i Kenya.

Tandläkaren Lars och Helena Salonen åker till Kenya

Allt började när Helena, läkare, valde att utföra volontärarbete via Rotary Doctors i Afrika. Det hade länge varit en dröm för henne att åka och göra skillnad utanför Sverige. Efter Helenas givande arbete ville hon fortsätta med volontärarbete och övertalade sin make Lars, tandläkare, att följa med.

Sen år 2009 har Lars och Helena åkt ned till Afrika för att hjälpa och utveckla vården. Speciellt i Kenya vid ett hälsocenter som kallas för Gundua Health Center.

Plandent-i-Kenya-Liggande-008.jpg

Vid år 2014 ansåg Rotary Doctors att Gundua Health Center var självgående och avslutade deras arbete där. Dock stod tandläkarkliniken, som hade tagits fram i samma veva, tom. Det var då Lars och Helena tog över tandläkarkliniken och har sedan dess skött den i egen regi.

Var kommer Plandents servicetekniker in i detta?

Lars har tidigare använt Plandents tjänster via hans tidigare tandläkarklinik. Det var där Lars lärde känna serviceteknikern Daniel. Deras kontakt fortsatte även efter att Lars slutade arbeta i Sverige.

"Jag stod panikartad i Kenya och behövde akuthjälp med utrustningen. Då ringde jag Daniel för hjälp” berättade Lars. De kommunicerade via appen WhatsApp och på den vägen hade det fortsatt fungera.

Plandent-i-Kenya-Liggande-009.jpg
Servicetekniker Daniel som sitter på Planmecas Compact i unit.

Sen förra året, 2023, insåg Lars att det bästa vore om Daniel följde med ned för att utföra ett underhåll på Planmeca Compact uniten som hade donerats till kliniken sen en lång tid tillbaka av Rotary Doctors. Lars kontaktade Plandent och förklarade att han ville bekosta Daniels resa till Kenya. I gengäld ville han att Plandent skulle låta Daniel utföra en vanlig arbetsdag i Kenya i stället för i Sverige. Vilket servicechefen Andreas Wüst var snabb med att tacka ja till.

”Det är kul att kunna bidra till en positiv förändring och låta våra kollegor få uppleva unika erfarenheter för livet” resonerade Andreas.

Efter att Lars och Helena fortsatte projektet att styra en tandläkarklinik nere i Kenya så var det en dröm för Lars att ha en fungerande unit på plats, så när Daniel besökte kliniken i Kenya blev det som att den drömmen gick i uppfyllelse.

Om de inte kan få ordning på tandvårdsutrustningen i Kenya, så har de ingen utrustning”, förklarade Lars. Det är därför Daniels besök hade en sådan stor betydelse för de i Kenya. Daniel utförde bara inte ett underhåll på Planmeca Compact uniten, utan hade även en genomgång med en man som är på plats i Kenya året runt.

Insatsen som Plandents servicetekniker Daniel genomförde, har haft en stor påverkan för barnen i Kenya!

Något Daniel inte väntat sig var att uniten skulle börja spruta vatten ur bryggan vid första provstarten, men han hade förberett sig väl inför underhållsbesöket i Kenya. Trots att uniten redan var några år gammal när den donerades 2013, gick det bra att ordna reservdelar. I dag fungerar uniten väl med sina nya fräscha delar och kommer att göra det länge.

Plandent-i-Kenya-Liggande-009.jpg
Planmeca Compact i unit.

Fler tandläkare till Kenya

Nu när utrustningen har fått underhåll, är Lars målsättning att få ned fler tandläkare till Kenya. Detta för att kunna hålla kliniken öppen oftare, då Lars inte är bosatt i Kenya. När han är på plats kan Lars ta hand om ca 120 patienter, oftast barn, på en dag.

Lars tror att många läkare och tandläkare funderar över om man ska våga åka på volontärarbete, varav modet ibland kan brista. Till det vill Lars säga: ”Våga att ta chansen! Det är en livserfarenhet samtidigt som man bidrar till något meningsfullt!”.

Om du vågar ta chansen kan du nå ut till Lars redan i dag på:
lars.salonen@smile.se eller +46 (0)70-837 56 36.

Plandent-i-Kenya-Liggande-008b.jpg
Före och efter bild på tänder som Lars Salonen har behandlat.

Vi finns över hela Sverige

Boka din service här

Vi håller dig uppdaterad

Anmäl till nyhetsbrev

Läs om andras upplevelser

Hitta klinikreportage här