Gå till huvudinnehåll

GHP Specialisttandläkarna Nacka

Carina Edstrom, Par Almqvist och Daniel Benchimol

På översta våningen i hälsohuset Curanten residerar GHP Specialisttandläkarna Nacka i lokaler om 1300 m2. Hit flyttade man strax efter årsskiftet 2021, efter drygt 30 år i samma lokal och här har Pär Almqvist och hans kollegor fått möjlighet att utforma kliniken just så som de vill ha den, med Plandent som huvudleverantör.

Vi gjorde ett besök på kliniken och träffade klinikchef och specialist inom oral protetik, Pär Almqvist; koordinator och inköpsansvarig tandsköterska, Carina Edström och specialisttandläkare inom odontologisk radiologi, Daniel Benchimol.

Nu är flytten till de nya lokalerna överstökad och ni är i full gång med verksamheten. Men hur har resan hit sett ut vid val av leverantör?

Planmeca Compact i5 och D-TEC armatur i ett behandlingsrum

- Vi arbetar med de främsta inom respektive dentalområde och är alltid väldigt angelägna om att de anställda ska vilja vara här, så det var utgångspunkten. För att se till att vi fick den bästa utrustningen gjorde vi en grundlig research. Med ett specialistteam från kliniken reste runt till olika leverantörer för att studera deras utbud, berättar Pär Almqvist.

Vad är anledningen till att valet föll på Plandent som huvudleverantör?

- Plandent är ju en av de största aktörerna på marknaden så där gjorde vi flera besök. Vi fick möjligheten att köpa in ny, toppmodern utrustning till hela kliniken på ett bräde och vår personal fick vara med och välja. Det är mycket hög nivå på Planmecas utrustning! De har bra ergonomi och kvalitet, säger Pär Almqvist.

I behandlingsrummen finns bland annat tio Planmeca Compact i5 unit installerad.

- Våra patienter uppskattar verkligen stolen. En behandling kan pågå mellan 90 och 120 minuter och då är det skönt med den mjuka Ultra Relax-klädseln och den bekväma bredden på stolen. Vi får höra det varje dag: ”Gud, vilken skön stol!”

Avancerad röntgenutrustning

Flera rum på kliniken är dedikerade till röntgen, med panorama och intraoral röntgen. Här har specialisttandläkaren tillika doktor inom radiologi, Daniel Benchimol, fått välja den utrustning som han anser vara bäst. Det har resulterat i mycket avancerad teknik och utrustning från Planmeca, så som CBCT:n Planmeca Viso.

- Planmeca Viso är otroligt användarvänlig. Det är enkelt att anpassa undersökningen till den specifika frågeställningen med tydlig display som visar patienten i realtid. Vison är också en röntgenutrustning som håller över tid. Det var viktigt att apparaterna vi köpte in inte skulle bli daterade inom några år, säger Daniel Benchimol och fortsätter: Dessutom är Planmeca väldigt lyhörda och snabba på att förbättra produkterna efter den feedback de får.

Daniel Benchimol uppskattar också röntgen- och bildbehandlingsmjukvaran Planmeca Romexis.

- Det är ett smidigt system – allt går in där. Vi får till exempel remissbilder direkt till mjukvaran. Vi har ett digitalt arbetsflöde här på kliniken, vilket är till stor fördel inte minst för för patienterna. Det går snabbare och kommunikationen med dem underlättas då de kan följa tidsaxeln.

Vad är roligast med ditt arbete på kliniken?

- Jag jobbar främst med att tolka bilder, genomföra utredning och diagnostik. Det roligaste är att man får vara lite som en detektiv. Mycket av arbetet går ju ut på att hitta orsaken till patientens problem.

Daniel Benchimol och Planmeca Viso

Ordning på lagret


Kliniken har lager- och beställningssystemet PlanOrder installerat i de två stora förråden, vilket är till stor hjälp då de månatliga inköpen för förbrukningsvaror brukar hamna på mellan 120 000 och 170 000 kronor. Carina Edström, som är inköpsansvarig, har jobbat med PlanOrder i fem år och är väl förtrogen med systemet.

Tack vare god klinikplanering blir inte artiklar stående ouppackade i lagerutrymmena. För att underlätta den stora omsättningen av förbrukningsvaror finns det nämligen ett inlastningsrum på kliniken, vilket är den första anhalten för leveranser – som en sluss vidare till förråden och sterilen.

Hur hanterade ni beställningar innan PlanOrder?

- På det klassiska viset, med papper, penna och kataloger. En stor fördel med PlanOrder är att alla kan vara delaktiga på ett annat sätt i beställnings- och lagerhanteringsarbetet. Jag har huvudansvar, men egentligen kan vem som helst hantera det.

PlanOrder.jpg

Teknisk service

Samarbetet kring den tekniska servicen har fungerat väldigt bra. För att effektivisera arbetet har GHP Specialisttandläkarna en ansvarig person som står för huvuddelen av kontakten med Plandents tekniker. På så vis når rätt information rätt person och risken för eventuella missförstånd minimeras.

Entre-GHP.jpg

Entrén i hälsohuset.

korridorer-ghp.jpg

Kliniken har ett väl uttänkt flöde mellan de olika avdelningarna. Vissa korridorer är också helt avskurna från patienterna, så som korridorerna kring sterilen och personalens omklädningsrum.

kirurgi-lampa-ghp.jpg

Ett av kirurgirummen med LED-armatur från DR.MACH.

GHP Specialisttandläkarna Nacka är en remissinstans för avancerad tandvård och har funnits sedan 1985. På kliniken, som är en av de största privatägda i Sverige, arbetar man efter devisen ”kvalitet genom specialisering”. Det handlar om att på ett optimalt sätt ta hand om patienten och dennes behov i varje enskilt läge.

GHP Specialisttandläkarna Nacka i siffror

  • 1300 m2 yta, varav 1000 m2 klinik och 300 m2 labb.
  • Totalt 49 medarbetare.
  • 12 specialisttandläkare inom områdena käkkirurgi, parodontologi, endodonti, radiologi och protetik.
  • 5 legitimerade tandhygienister och 18 tandsköterskor.
  • 13 tandtekniker.
  • 2500 inkommande remisser per år.