Gå till huvudinnehåll

Eastmaninstitutet är först i landet

Röntgenavdelningen på Folktandvården Eastmaninstitutet är först ut i landet med Planmecas senaste CBCT-röntgen Viso. Röntgenapparaten kompletterar den befintliga utrustningen på kliniken och gör att de tar ytterligare ett kliv framåt i digitaliseringen.

Längst fram i den digitala utvecklingen

Eastmaninstitutet ligger i framkant inom odontologisk radiologi och tar emot remisser från hela Stockholms län. De utför många av sina röntgenundersökningar med CBCT (Cone Beam Computed Tomography). Under hösten har de kompletterat sin utrustning med den nya CBCT:n Viso G7. Det är den första som har installerats i Sverige och bland de första i världen.

Planmeca Viso har precis installerats på Eastmaninstitutet

– Tack vare vår nya röntgen täcker vi nu alla behov. Vi kan ta hjälp av röntgenundersökningar vid fler olika typer av behandlingar än tidigare. Jag skulle vilja säga att vi just nu är så långt fram i den digitala utvecklingen som det är möjligt idag, säger Andreas Cederlund, klinikchef på röntgenavdelningen på Folktandvården Eastmaninstitutet.

Kontroll och kalibrering

Under installation och utbildning av personalen deltog de två tekniska produktspecialisterna Aku Aalto och Ville Nieminen från Planmecas huvudkontor i Finland. Utöver montering av hårdvara och installation av mjukvara måste en röntgenmaskin alltid kalibreras och stråldosen kontrolleras av en fysiker enligt Strålsäkerhetsmyndigheten regler innan den är redo för användning.

All personal på röntgenavdelningen fick användarutbildning i patientpositionering och bildtagning med röntgenapparaten.

– Vi använder oss av Planmeca Romexis bildbehandlingsprogram sedan innan, så det är all personal van vid. Medarbetarnas kompetens är en viktig faktor för att kunna utnyttja maskinens potential. säger Andreas Cederlund.

Röntgentandsköterskorna Sofia Ekmark, Margarita San Martin, Tatiana Dmitrieva och Barbro Eriksson tycker att det är kul att vara först ut i landet. Även patienterna blir imponerade.

– Den ger ett positivt intryck på patienterna. Det är flera som sagt att de tycker den ser flashig ut och de tycker att det är häftigt att vara bland de första som får använda den, säger Sofia Ekmark.

Flera fördelar

De ser också flera fördelar med sin nya CBCT, framförallt i kombination med Planmeca Romexis.
– Det går väldigt fort för bilderna att laddas upp i Romexis, och det blir hög kvalitet på bilderna. Jag har använt Viso till patienter som ska ta både CBCT- och panoramabild. Det är smidigt att göra det i samma maskin och det fungerar bra tillsammans med Romexis, säger Margarita San Martin.

– Jag gillar att det är en tydlig och enkel display utan onödiga knappar. Huvudstödet är också väldigt bra, det gör att patienten blir fixerad och vi slipper rörelseartefakter på bilderna, säger Barbro Eriksson.

– Det är en fördel att displayen också visas på skärmen utanför rummet, då kan jag välja vad jag vill förbereda utanför och när jag går in till patienten, säger Tatiana Dmitrieva.

Tandsköterskor framför Planmeca Viso CBCT

Ökad patientnytta

Utöver möjligheten att kunna göra bättre diagnostik har kliniken också ökat patientnyttan. Jämfört med tidigare är deras nya CBCT bredare, så patientens axlar kommer längre från maskinen.

– Storleken på vår nya röntgen förenklar för våra patienter med begränsad rörlighet. Det är många som sitter i rullstol eller använder rullator och behöver mer plats för att ta sig in. Då höjden är justerbar finns också valmöjligheten om patienten ska stå eller sitta, säger Andreas Cederlund.

Artikeln publicerades första gången i Journalen nr 3 2018.

Boka en demo

Har du frågor om våra lösningar CBCT-bildtagning?

Vill du veta mer om Planmeca Viso och hur vi kan hjälpa dig att komma igång med CBCT-röntgen? Vi berättar gärna om vilka lösningar som passar just dig!

Kontakta Björn Lundmark:
bjorn.lundmark@plandent.se
072-575 74 61

Detta är Planmeca Viso

  • Patientpositionering görs direkt från CBCT-apparatens kontrollpanel med hjälp av inbyggda kameror och en patientvy i realtid.
  • Ett stort urval av volymer för att täcka alla kliniska behov – från enstaka tänder till hela skallen.
  • Korrigering av rörelseartefakter med Planmeca CALM™.
Mer om Planmeca Viso