Gå till huvudinnehåll

Green Friday & Operation Smile

Black Friday blir Green Friday till förmån för Operation Smile.

Möt Honoré

Honoré föddes med läpp-käk-gomspalt, på Madagaskar. Han kunde inte göra sig förstådd och blev fruktansvärt retad eftersom han inte såg ut som de andra barnen.

Räddningen blev Operation Smile. Honoré och hans familj hade väntat länge innan beskedet äntligen kom att det var dags för en operation. Redan dagen efter operationen såg man förändringen hos Honoré. Hans ögon glittrade, trots att såren efter ingreppet inte hunnit läka. Nu väntar en hoppfull framtid med skola, nya vänner och möjligheter.
Men allt för många barn som Honoré väntar fortfarande på en operation. Vi gör så gott vi kan med att nå dem i tid. Vi hoppas att vi hinner. Men vi kan inte göra det utan givare som er.

IMG_6684.jpg

I stora delar av världen väntar fortfarande alltför många barn på en operation. På Operation Smile gör vi allt för att hinna med alla barn som annars inte skulle få hjälp. Men det går inte utan gåvor från företag som ditt.

Att operera ett barn med läpp-käk-gomspalt kan kosta så lite som 2 400 kronor och tar oftast mindre än en timme. Det är ett relativt enkelt ingrepp som förändrar barnets liv för alltid.

Varför Green Friday?

Visst är det bra med kampanjer under Black Friday där man sparar lite pengar? Det tycker vi också. Men ibland vill man stanna upp och tänka efter lite, göra något för någon annan. På Plandent har vi bestämt oss för att inte delta i Black Friday utan väljer istället en Green Friday – tillsammans med er, våra kunder, hjälps vi åt att bidra.

Hållbarhetsfrågor ligger oss på Plandent varmt om hjärtat. Hållbarhet handlar både om vad vi kan göra för att minska vårt klimatavtryck rent miljömässigt, men också om social hållbarhet. Den här dagen vill vi passa på att lyfta dessa frågor lite extra.

Grönt är det nya svarta – såhär funkar det

Det hela är ganska enkelt. När du beställer från vårt förbrukningssortiment under Green Friday, den 25 november, går 5 % av det totala ordervärdet direkt till Operation Smile. Din order ger dig alltså inte bara nya varor som behövs till kliniken, den ger också ett värdefullt bidrag till barn och unga som lider av läpp-, käk- och gomspalt och hjälper dem till ett värdigt liv.

Läpp-, käk- och gomspalt – vad innebär det?

 • Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk-, eller gomspalt (LKG) någonstans i världen, cirka ett barn på 650 födda. Det innebär totalt 200 000 barn varje år, varav 200 föds i Sverige.
 • LKG uppstår i början av graviditeten, när ansiktets sömmar inte sluter sig som de ska, utan liksom ”glipar”. Man kan ha bara läppspalt, bara gomspalt, eller både och – och då har man oftast även käkspalt.
 • Läppspalt påverkar främst utseendet. Gomspalt gör det svårt att prata och att äta. Svårigheter med talet gör att många tror att personen lider av en utvecklingsnedsättning.
 • LKG innebär inte bara fysiska problem – trakasserier hör till vardagen och många blir illa behandlade även av sina närmaste. En del har en kärleksfull familj, men hålls isolerade för att ”skyddas” ifrån omvärlden.
 • Orsakerna till LKG är inte klarlagda, men miljögifter, inomhuseldning, undernäring och vitaminbrist hos modern, nikotinbruk och arv tros vara några förklaringar.
 • En operation kan kosta så lite som 2 400 kr för Operation Smile att genomföra och en läppoperation tar ofta inte mer än 45 minuter. En gomoperation tar cirka det dubbla.

Vill du vara med och stötta Operation Smiles arbete?

De värdefulla bidrag Operation Smile får in används bland annat till:

 • Att ge människor, främst barn och ungdomar, med ansiktsmissbildningar den operation de behöver för att kunna leva ett normalt liv.
 • För- och eftervård i samband med uppdragen.
 • Egna permanenta kliniker som finns i 16 länder.
 • Att utbilda lokala volontärer och personal kontinuerligt. Det kan vara kirurger som utbildas till plastikkirurger och narkosläkare och sjuksköterskor som vidareutbildas.
 • Mer omfattande vård, så som logopedi, tandreglering, psykologhjälp.
 • Näringsprogram för att ta hand om de barn som är för undernärda för att få en operation i dagsläget.
 • Komplettering av mediciner och medicinsk utrustning.
 • Långsiktiga program för att låg- och medelinkomstländer själva ska kunna erbjuda denna livsviktiga behandling i framtiden.

Tips!
Bli månadsgivare eller skänk en engångssumma (hur många gånger du vill) via Swishnummer: 9002221.

Operation Smile startade i USA 1982, när plastikkirurgen Bill och Kathy Magee, som är barnsjuksköterska och socionom, drog igång en insamling och började rekrytera medicinska volontärer. Detta efter en ”ögonöppnande” resa de gjorde till Filippinerna där de insåg hur otroligt många barn som lever med en obehandlad spalt och vilka konsekvenser det medför för alla aspekter av barnens liv: smärta, stigmatisering, sjukdom och undernäring.

Tack vare generösa givare, däribland privatpersoner, föreningar och företag, har Operation Smile hittills genomfört över 300 000 operationer i Afrika, Asien och Latinamerika. Varje operation förändrar ett barns liv för alltid!

En lite godare jul 2021.

Tack vare våra kunder som handlade under Green Friday 2021 kunde vi överlämna en fin julklapp till Operation Smile: 54 548 kr!

Tänk grönt!

5% av alla förbrukningsordrar som inkommer under Green Friday den 25 november går till Operation Smile. Ta gärna en extra titt på vårt miljövänliga sortiment den gröna dagen till ära.