Gå till huvudinnehåll

Green Friday & Operation Smile

Black Friday blir Green Friday till förmån för Operation Smile.

Varför Green Friday?

Visst är det bra med kampanjer under Black Friday där man sparar lite pengar? Det tycker vi också. Men ibland vill man stanna upp och tänka efter lite, göra något för någon annan. På Plandent har vi bestämt oss för att inte delta i Black Friday utan väljer istället en Green Friday – tillsammans med er, våra kunder, hjälps vi åt att bidra.

Hållbarhetsfrågor ligger oss på Plandent varmt om hjärtat. Hållbarhet handlar både om vad vi kan göra för att minska vårt klimatavtryck rent miljömässigt, men också om social hållbarhet. Den här dagen vill vi passa på att lyfta dessa frågor lite extra.

Grönt är det nya svarta – såhär funkar det

Det hela är ganska enkelt. När du beställer från vårt förbrukningssortiment under Green Friday, den 26 november, går 5 % av det totala ordervärdet direkt till Operation Smile. Din order ger dig alltså inte bara nya varor som behövs till kliniken, den ger också ett värdefullt bidrag till barn och unga som lider av läpp-, käk- och gomspalt och hjälper dem till ett värdigt liv.

Läpp-, käk- och gomspalt – vad innebär det?

 • Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk-, eller gomspalt (LKG) någonstans i världen, cirka ett barn på 650 födda. Det innebär totalt 200 000 barn varje år, varav 200 föds i Sverige.
 • LKG uppstår i början av graviditeten, när ansiktets sömmar inte sluter sig som de ska, utan liksom ”glipar”. Man kan ha bara läppspalt, bara gomspalt, eller både och – och då har man oftast även käkspalt.
 • Läppspalt påverkar främst utseendet. Gomspalt gör det svårt att prata och att äta. Svårigheter med talet gör att många tror att personen lider av en utvecklingsnedsättning.
 • LKG innebär inte bara fysiska problem – trakasserier hör till vardagen och många blir illa behandlade även av sina närmaste. En del har en kärleksfull familj, men hålls isolerade för att ”skyddas” ifrån omvärlden.
 • Orsakerna till LKG är inte klarlagda, men miljögifter, inomhuseldning, undernäring och vitaminbrist hos modern, nikotinbruk och arv tros vara några förklaringar.
 • En operation kan kosta så lite som 2 400 kr för Operation Smile att genomföra och en läppoperation tar ofta inte mer än 45 minuter. En gomoperation tar cirka det dubbla.

Vill du vara med och stötta Operation Smiles arbete?

De värdefulla bidrag Operation Smile får in används bland annat till:

 • Att ge människor, främst barn och ungdomar, med ansiktsmissbildningar den operation de behöver för att kunna leva ett normalt liv.
 • För- och eftervård i samband med uppdragen.
 • Egna permanenta kliniker som finns i 16 länder.
 • Att utbilda lokala volontärer och personal kontinuerligt. Det kan vara kirurger som utbildas till plastikkirurger och narkosläkare och sjuksköterskor som vidareutbildas.
 • Mer omfattande vård, så som logopedi, tandreglering, psykologhjälp.
 • Näringsprogram för att ta hand om de barn som är för undernärda för att få en operation i dagsläget.
 • Komplettering av mediciner och medicinsk utrustning.
 • Långsiktiga program för att låg- och medelinkomstländer själva ska kunna erbjuda denna livsviktiga behandling i framtiden.

Tips!
Bli månadsgivare eller skänk en engångssumma (hur många gånger du vill) via Swishnummer: 9002221.

Loraine-efter-1-WEBB.jpg

Möt Loraine

Loraine föddes med en allvarlig läpp-käk-gomspalt. Hon hade svårt att prata och göra sig förstådd. Hon kunde inte äta normalt - maten kom ut igen genom näsan. Barn som föds med gomspalt kan inte suga och därmed inte amma. Många spädbarn dör i brist på näring, ibland svälter de ihjäl.

Till följd av detta var Loraines värld begränsad. Hon hade inga vänner och all hennes tid spenderades innanför en hög mur med taggtråd. Loraines pappa var själv född med läpp-käk-gomspalt och visste hur hårt livet utanför murarna kunde vara. Så istället för att låta Loraine utsättas för samma trakasserier och mobbning som han själv utsatts för, fick hon stanna hemma, innanför murarna - hela dagarna.

Black Friday blir Green Friday och 5 % av all förbrukningsförsäljning den 26 november går direkt till Operation Smile. Du lägger en order – vi skänker pengar, så passa gärna på att lägga din beställning den här dagen. Längre ner på sidan kan du läsa mer om varför vi väljer at göra detta.

Operation Smiles

Operation Smile startade i USA 1982, när plastikkirurgen Bill och Kathy Magee, som är barnsjuksköterska och socionom, drog igång en insamling och började rekrytera medicinska volontärer. Detta efter en ”ögonöppnande” resa de gjorde till Filippinerna där de insåg hur otroligt många barn som lever med en obehandlad spalt och vilka konsekvenser det medför för alla aspekter av barnens liv: smärta, stigmatisering, sjukdom och undernäring.

Tack vare generösa givare, däribland privatpersoner, föreningar och företag, har Operation Smile hittills genomfört över 300 000 operationer i Afrika, Asien och Latinamerika. Varje operation förändrar ett barns liv för alltid!

Loraine-skolan-WEBB.jpg

Loraine fick hjälp

Operation Smiles kunniga volontärer kunde hjälpa Loraine. Hon har fått två operationer, en i läppen och en i gommen, och det förändrade allt.

Loraine går nu i skolan, lever ett helt vanligt liv, lär sig alfabetet och skriver långa ramsor på linjerat papper och hoppar hopprep på rasten!

Varför kan inte historien sluta här?

Loraine fick äntligen leva ett liv som andra barn. Men anlagen som Loraine och hennes pappa har fortsätter drabba släkten på ön. Loraines lilla kusin Flordemae, en åttamånaders baby, har en bred spalt i läpp och gom och har tunna armar och ben. En orolig mamma försöker mata flickan med nappflaska istället för att amma.

Operation Smile hoppas snart kunna återuppta operationerna i Cebu och se till att även lilla Flordemae får sin operation. Förhoppningsvis i tid så att hon överlever och frodas och lär sig tala och kan gå i skola. Slippa hån, utanförskap och trakasserier.

Sju miljoner människor i världen lever med obehandlad läpp-käk-gomspalt. Efter att ha genomlevt pandemin kan vi alla nu kanske åtminstone ana vidden av vad dessa människor går igenom och upplever; utanförskapet, ensamheten. Skillnaden är att deras isolering aldrig tar slut – om inte vi, som faktiskt har möjlighet, gör något för att bryta den. Och ju tidigare vi gör det, desto bättre förutsättningar för att leva det liv alla barn har rätt till. Ett liv med vänner, i trygghet och i en gemenskap.

Tänk grönt!

5% av alla förbrukningsordrar som inkommer under Green Friday den 26 november går till Operation Smile. Ta gärna en extra titt på vårt miljövänliga sortiment den gröna dagen till ära.